Icke-medicinsk behandling

Det finns en del metoder för att lindra sina besvär utan läkemedel. Värme- och kyldynor samt massage lindrar för stunden men inga salvor, krämer, apparater, maskiner eller ”mirakelpreparat” ger lindring mer än ytterst tillfälligt! Det finns ännu ingen bot.

Tyngdtäcken av olika slag lindra för en del drabbade. Skrivs ut som hjälpmedel, prata med  en arbetsterapeut. Länk till Sthlms läns landsting andra landsting har ev. andra regler.

 CBD-olja lindrar för en del, medan andra inte får någon effekt alls. Testa!

Kostförändringar lindrar för många inkl. mig själv. Jag har fått hjälp av s.k. Paleotisk kost/Stenålderskost som i korta drag handlar om att utesluta mjöl, mjölk, socker och processade livsmedel. LCHF har hjälpt andra och Dr Moorse-metoden ytterligare andra. Googla, det finns massvis med info! 

Järn, kvinnor i fertil ålder bör ta järntillskott. T.ex. ger 100 gram torkade Solrosfrön 48,6% av dagsbehovet! Se här för hur man får i sig järnet samt bra järntabletter på apoteket. 

_____________________________________________________________________________

Alla som bor i Sverige bör ta tillskott av vissa vitaminer och mineraler och extra viktigt är det för oss med WED/RLS eftersom det finns forskning som tyder på att orsaken kan vara inflammation i nervbanor o/e blodkärl! Läs här om hur man kan sköta tarmfloran för att undvika inflammation.   

Det här tar jag dagligen:

OBS! Bilderna är min privata egendom och får ej kopieras eller laddas ner utan mitt tillstånd!

Citrullin, eftersom senaste forskningen har visat att vi inte syresätter mikrocirkulationen tillräckligt bör man ta tillskott av den kärlvidgande aminosyran Citrullin dagligen. Aminosyrorna är proteinernas minsta byggstenar, Citrullin omvandlas till Arginin (smakar beskt) i kroppen och Arginin vidgar och mjukgör kärlen så att det syresatta blodet kan cirkulera bättre och nå ut även till de minsta kärlen, kapillärerna, i mikrocirkulationen.                                                               1 tsk pulver i lite vatten 1-3 ggr /dagligen lindrar besvären för många drabbade. Det fungerar dessutom för mig att bara ta det vid behov. 

OBS!! Citrullin ersätter inte läkemedel men det är ett bra komplement, medicinerar du med Sifrol bör du kunna sänka dosen om Citrullin fungerar för just dig.

Cyklisten Micke Johansson har förhandlat fram 20 % rabatt till alla med WED/RLS när vi köper North Nutrition Citrulline från Sportkost.se   Uppge kod: CYKELMICKE och 20% dras av per automatik Gäller tom. 2018-12-31

Arginin, tycker du eller din mage inte om surheten i Citrullin borde du prova Arginin. Den är besk men kan  blandas med något du gillar för angenämare smak, Citrullin omvandlas till Arginin i kroppen så det är ju egentligen Argininets effekt vi är ute efter. Arginin finns även som kapslar men hur man doserar dem vet jag inte, läs på förpackningen.

Äter du p-piller eller andra läkemedel bör du först tala med din förskrivare innan du tar aminosyror.

Rödbetspulver, rödbetor och en del andra grönsaker innehåller nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit som ökar syresättningen i blodet. Blandar man rödbetspulver efter behag i sin ”drink” neutraliserar man dels den syrliga smaken från Citrullin och dels ökar man på syresättningen i de av Citrullin nu mjuka och vidgade kärlen. Jag köper från Svensk Kosttillskott.

Bikarbonat är också syrökande och kan vara ett komplement till Citrullinet eller ett alternativ för de vars magar inte klarar  Citrullin 

Selen, Sverige ligger i det Selenfattiga bältet på jorden och alla måste tillföra Selen. Forskning har visat på lindrade besvär vid tillskott ha relativt höga doser Selen. Selen är farligt att överdosera så känner du metallsmak i munnen skall du göra en paus. Jag köper Ledins eftersomden innehåller selenjäst somsägs att ha bäst effekt. Googla för billigaste pris!  Läs om Selen här  och här

B12, brist förvärrar WED/RLS. Jag tar Helhetshälsas B-komplex för att även få i mig de viktiga B6 och B9/Folsyra. Kroppen gör sig av med överskott via njurarna och urinen. Finns att köpa på många ställen.

Folat/ Folsyra/B9/, brist förvärrar WED/RLS, se B12

Magnesium, brist är vanligt i Sverige och ger sömnproblem, kramper och andra WED/RLS-liknande besvär från muskulaturen och det är onödigt att plågas av det också! Jag köper  Topformulas Magnesium Kelat som innehåller Magnesiumbisglycinat. Kroppen kan inte lagra Magnesium men du kan få diarre´vid överdosering och då är det dags för en paus. Läs mer om Magnesium här

OBS! Varannan gång köper jag dock Helhetshälsas kombiprodukt Kalcium-Magnesium eftersom långvarigt ensidigt Magnesiumintag kan dra ut Kalcium i musklerna och där har jag nog med problem.

Skärmavbild 2017-10-20 kl. 10.00.20

______________________________________________________________________________

Omega 3, livsviktiga fettsyror, finns antingen som kapslar eller i flytande form som Möllers Tran med citronsmak (billigare än kapslar och man slipper kapselns material, finns på Apotea). I Möllers Tran får man dessutom den viktiga D-vitaminen!

D-vitamin, behövs för nervernas funktion och är viktig för dopaminprocessen, finns i Möllers Tran.

Q10, för energi och immunförsvar, jag köper även Q10 Från Hälsopreparat för den har högre kvalité är andra.OBS! Bilderna är min privata egendom och får ej kopieras eller laddas ner utan mitt tillstånd!


© Kerstin Thuresson 2019